Poze, check-in-uri, cărți și găleți pe Facebook

Facebook-ul e folosit pentru a intra – uneori cu bocancii, alteori cu un pic de bun simț – în viața celor din jur. Și îi lăsăm pe ceilalți să vadă la noi în casă, să ne cunoască mai mult decât o făceau până atunci. Fiecare decide cât lasă la vedere, dar în condițiile în care sunt mulți oameni care postează zeci de fotografii pe săptămână, își dau check-in în fiecare colțișor pe unde calcă, aflăm cu cine se combină, când au aniversarea, când au copiii colici și dacă îi doare capul. Dacă oamenii din lista lor le-ar fi prieteni în adevăratul sens al cuvântului nu ar fi nicio problemă. Vreau să știu cât mai mult din ceea ce li se întâmplă celor dragi. În aceste condiții de ce nu ar scrie și ce le place să citească? Am auzit multe remarci la adresa Ice Bucket-ului și a Book Bucket-ului, de toate felurile. Și împărtășesc opinii din ambele părți, îi înțeleg într-o anumită măsură și pe cei pro și pe cei contra, și pe cei speriați să nu cumva să fie etichetați ca “oaia din turmă” și pe cei care ar intra în joc, pentru amuzament, pentru cauză sau pur și simplu pentru că nu le pasă prea mult ce cred cei din jur și simt clipa.

Pe Facebook îți pui poze cu tine și cu familia ta, împărtășești gândurile tale și întâmplările tale, îți notezi bucuriile și tristețile tale (aici repetiția e intenționată). Îți pui mâncarea și băutura, te arăți beat și treaz, cu ciorapi de două cunori, strâmbat ori zâmbind ca la buletin…pentru că ăsta ești. Sau ăsta vrei să pari. Dacă mai și citești poate că vrei să împărtășești titlurile și să faci schimb de idei. Dacă ești nebunatic poate vrei să te vadă lumea când îți arunci găleata de apă în cap. E ok, chiar nu te judecă nimeni. Nimeni care nu ar face cam același lucru, plus/minus partea cu cartea și găleata. În rest le facem pe toate, aproape fiecare dintre noi. Cum, tu nu îți pui propriile gânduri pe Facebook, nu postezi poze din vacanță? Atunci ești aproape unic…

Sunt mulțumită dacă după Ice Bucket (unde nu m-am „băgat” pentru că nu m-aș fi simțit în largul meu în ipostaza asta) s-au strâns bani pentru bolnavii de scleroză laterală amiotrofică, sunt mulțumită că persoanele contra campaniei au făcut și ele filmulețe, au ajutat de fapt la transmiterea mai departe a ideii). Dacă după Book Bucket oamenii își mai aduc aminte că există cărți și unii citesc mai des decât o făceau înainte, e perfect. Dacă aleg cărți bune și nu Sandra Brown, e și mai bine. (“Și mai perfect”, cum zic unii cu mai puțne cărți citite) Dacă unii se mai și prefac că ar citi ca să se dea rotunzi, e ceva normal. Sunt 50% mulțumită dacă în urma campaniei niște oameni care nu au mai citit de luni bune fac documentare (măcar), dacă de citit nici nu poate fi vorba (pentru unii dintre ei). Pe mine Book Bucket mă ajută să îmi fac o altă listă: cărți pe care vreau să le citesc, pentru că sunt recomandate de oameni în care am încredere, deci chiar văd un rost în campania asta. În plus, chiar e cool să citești, într-o lume în care cratimele apar pe unde nu te aștepți.

Până una-alta, la criticat am fost mereu buni, mai greu e când avem ceva de construit. Spor la citit, cu sau fără Book Bucket Challenge! Apropo, eu am răspuns provocării și am copiat mai jos cele 10 cărți care mi-au rămas mult timp în gând.

“Cu sânge rece”, Truman Capote
“Povestea Elisabetei Rizea din Nucşoara”, Elisabeta Rizea, Cornel Drăgoi
“Gândirea laterală”, Edward de Bono
“Amintiri din pribegie”, Neagu Djuvara
“Nevinovatul”, John Grisham
“Libertate?”, Doina Cornea
“Un veac de singurătate”, Gabriel García Márquez
“Spuma zilelor”, Boris Vian
“Orizonturi roşii”, Ion Mihai Pacepa
“Un război, un exil, o viaţă”, Regina Ana a României

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s