Despre atacuri, jigniri și solidaritate. Lecție de la BBC și Reuters

A fost nevoie să vină la Cluj o jurnalistă de la BBC, care e și trainer Reuters, ca să-mi dau seama că totuși oamenii de lângă mine văd, condamnă și au opinii, chiar dacă tac și se prefac că nu s-a întâmplat nimic (mulți dintre ei). Cu atât mai grav.

Pe scurt: la începutul anului a apărut un articol jignitor într-un ziar din Cluj la adresa mea în care sunt făcută în toate felurile (mă iertați, nu voi enumera aici, mi-a fost suficient să citesc articolul o dată și mă tem că nu am reținut chiar toate apelativele). Nu au vorbit niciodată cu jurnalista BBC, nu ne cunoaștem, nici măcar la acea întâlnire nu am fost. Și totuși ea a simțit nevoia să discute despre “cazul Corina Brândușan”.

Da, am greșit și eu enorm. Am avut tupeul să vorbesc cu Raed Arafat, pe care l-am întrebat dacă sunt adevărate acuzațiile care îi erau aduse în acel ziar. De aici și până la a fi târâtă prin toate lăturile pământului a fost doar un pas: am fost redusă, în text, la condiția de bijboacă, vagin și multe alte asemenea. În mare parte jigniri brutale, dar și unele referiri la activitatea mea profesională. În toate cazurile, numai de bine.

Jurnalista BBC, Fiona Anderson, a declarat la o întâlnire cu presa (a susţinut un curs inclus într-un proiect finanţat cu fonduri europene, despre discriminarea femeii), că e dezgustată de limbajul folosit în articol, dar și de lipsa de solidaritate din breaslă.

E păcat că mereu trebuie să vină străinii să ne atragă atenția să nu mai adunăm mizeria sub covor. Și eu sunt dezgustată, și nu doar pentru că despre mine a fost vorba, ci pentru că reprezint breasla și nu mai știu ce să le răspund celor care îmi spun că presa e infectă, murdară, numai pe interes, șantajistă, mânjită. Chiar nu știu ce să le zic. Le spun că nu peste tot e așa, dar o spun cu mai puțină convingere decât până acum.

Vă las să citiți articolul apărut azi. M-am bucurat că a avut cineva curajul să spună lucrurilor pe nume. Mulțumesc, Fiona! Și le mulțumesc și celor care s-au solidarizat cu mine, din presă sau din afara ei…puțini, dar importanți.

fiona

Aici este articolul de azi din OraDeCluj.ro:

http://oradecluj.oradestiri.ro/jurnalistul-bbc-fiona-anderson-oripilat-de-limbajul-din-tabloidele-clujene-si-de-lipsa-de-solidaritate-breslei/#.VEaNb1cQeut

Advertisements

3 thoughts on “Despre atacuri, jigniri și solidaritate. Lecție de la BBC și Reuters

  1. Corina… e la sentiment cand cineva se solidarizeaza cu tine. Frumos din partea doamnei respective, ca a dat o palma “somnorosilor” care dormeau pe ei, cand aparea mizeriile astea. Comparand vizualizarile cu comentariile, tind sa cred ca multi au fost neinteresati, ori dezgustati de invectivele aduse la adresa ta, si ma gandesc ca de aceea nu au comentat nimic.
    Consider ca cel mai urat a fost tocmai ne-asocierea laturilor cu nici un nume, scriind acolo doar “ziar de cj”. Adica arunc laturile, dar o ard anonim… Spune multe despre caracter, si chiar daca se lauda magaru` ca ar fi vreun “guru” (si sa-i para bine ca n-am scris cu “C”) al presei clujene, sa stea linistit, ca nu e nici macar de zama prunelor.
    Bafta in continuare, te ascult cu placere la napocafm! ceea ce faci, faci foarte bine!!! Spor la treburi Corina!

    • Astăzi am aflat că de fapt discutarea subiectului a venit din partea unui coleg de breaslă, Ovidiu Cornea, căruia îi mulțumesc și pe această cale că a considerat că subiectul merită atenție. În acest context, Fiona Anderson și-a spăus părerea. Îmi pare rău că nu am fost acolo când s-a vorbit. Mircea, ai dreptate, ai un sentiment plăcut când oamenii se solidarizează cu tine, mai ales când ești atacat pe nedrept, insultat în ultimul hal și jignit.

      • Eu consider ca “insultat, atacat, si jignit” e soft, in raport cu ce o vomat autorul in articolul respectiv. Is curios daca parintii autorului au citit magaria aia, si ce parere au avut despre plodul adus pe lume, cu creier de bibilica. Capul sus Corina, ca lumea e plina de lichele…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s