Nu te las să votezi. Lasă că știm noi mai bine!

Ce s-a întâmplat ieri la secțiile de vot din diaspora e revoltător: oameni care au așteptat ore bune pentru a-și vota președintele (unii au stat la cozi chiar 8 ore, iar după orele astea au primit o ușă trântită în nas și nu au putut vota) e o pată incredibil de mare de imagine pentru partidul aflat la guvernare. Contează asta pentru cineva? Nu se întâmplă în Rusia sau Ucraina, ci e vorba despre alegerile din România. E aproape ca și cum PSD ar vrea să se bată singur. Din punct de vedere al comunicării, mesajul e necâștigător. Nu așa îi convingi pe oameni să te voteze, enervându-i și făcându-i să se simtă umiliți. Asta dacă ei nu ar considera deja că sunt umiliți de politicieni de când se știu.

Sau poate s-a crezut că nu sunt prea mulți români în străinătate cărora să le pese așa de mult de alegerile astea încât să aștepte mai mult de 10-15 minute. “Aaa, nu se poate vota? Atunci nu votăm.” Nu a funcționat strategia asta. Sigur, totul pentru niște alegători care nu prea merg cu PSD și pentru niște oameni (unii) dezamăgiți de România. Stăm și ne gândim: cât la sută din toată povestea asta a fost intenționată (ca să nu poată vota diaspora) și cât e pur și simplu proastă organizare și incompetență?

Efectul e că niște oameni care votează în principal dreapta sunt mai convinși ca niciodată să meargă la vot în turul doi pentru că sunt siguri că li se pun bețe în roate de către partidul de stânga, aflat la putere. Am vorbit azi cu prieteni care locuiesc în Germania, Marea Britanie, Franța. Mi-au spus, unii, că nu au putut vota ieri, deși au ajuns înainte de ora 15 la secție, dar au completat: “cu cât sunt EI mai înverșunați să nu ne permită să votăm, cu atât suntem mai hotărâți să ne exprimăm votul, iar în turul doi vom fi acolo de la 7 dimineața, nu mai scapă de noi!”.

Orice lucru devine tentant, dorit, râvnit după ce îl interzici. Va fi așa de data asta sau lâncezeala în care s-a afundat aproape 50 la sută din electorat e așa de călduță încât nu îi lasă pe oameni să își decidă singuri soarta? Din acest punct de vedere, proasta organizare a alegerilor din turul întâi poate avea și o parte bună: să mobilizeze mai eficient oamenii la vot decât campaniile special gândite în sensul ăsta. Cât de mult îi va afecta și cât îi va interesa pe românii din țară că oameni ca ei nu au fost lăsați să voteze în străinătate? Cât îi va mobiliza la vot pe cei care își dau cu părerea doar la colț de stradă și pe Facebook, dar la vot nu merg?

Foto: hotnews.ro

Advertisements

3 thoughts on “Nu te las să votezi. Lasă că știm noi mai bine!

  1. Foarte buna intrebarea de final, dar eu sunt asa mai naiv, si nu cred ca-s foarte multi inversunati pe facebook, care au ales sa nu voteze. Cat priveste diaspora, e clar o rea-vointa controlata, amune sa descurajeze oamenii, dar eu cred ca la reactia oamenilor nu se asteptau nici macar organizatorii alegerilor. De asta cred ca gafa asta nu o sa faca altceva decat sa mobilizeze si mai bine oamenii, pe 16 noiembrie. Dar asta strict in diaspora.
    La noi, in tarisoara asta, procentul de vot e dezamagitor, din pacate. Si e dezamagitor tocmai intr-un judet de nord-vest, in care dreapta trebuia sa aibe mult mai multe voturi.
    Diferenta e mare, 10% e o diferenta enorma, si tare ma tem ca “aparatul” de care vorbea Ponta prin 2012 a functionat la cote maxime. Sperante sunt, si sper ca romanii sa se trezeasca macar in al-12lea ceas…

  2. O bataie de joc si o umilinta mai mare nu am putut suporta noi ca romani. Cand am vazut comportamentul DOMNULUI AMBASADOR de la Paris fara de noi alegatorii, care eram in strada de peste 4 ore, nici nu ma mir de proasta organizare si dezinteresul total fara de noi cei din diaspora. Pentru mine e foarte clar, totul a fost pus la cale de catre guvern sa ne impiedice sa votam. Dar mai avem o sansa pe 16 noiembrie, atunci nu ne mai fura nimeni acest drept.

    • Oana, la al doilea tur cred că va fi aglomerație la ora 7, aproape toți cei cu care am vorbit mi-au spus că vor merge dis-de-dimineață. Important e să nu mai existe situații de genul celor din primul tur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s