Lupta de fiecare zi. Invitație la un altfel de meci de fotbal

Toți spunem că sănătatea e „mai bună decât toate” că nimic nu-i mai de preț decât ea. Dar câți dintre noi o apreciem atunci când o avem? Eu, de exemplu, o apreciez după o răceală bună sau după o durere cruntă de cap. A doua zi, când durerea dispare, uit că ea, sănătatea, că e cu mine. Și ce bine e când nu te doare nimic!

Săptămâna asta am cunoscut oameni care nu prea pot să spună că sunt sănătoși tun ori fără griji. Sunt oameni care au diabet zaharat, sunt tineri, deschiși, optimiști și – deși m-au certat astăzi că nu știu să joc fotbal – îmi sunt dragi pentru că nu se dau bătuți. Luptă și câștigă, și pe teren, și în viața lor zilnică. E vorba despre echipa Dia România. Da, țara noastră are o echipă a persoanelor cu diabet. Băieții ăștia au înțeles că sportul e o ocazie bună să se ferească de complicațiile diabetului, să iasă din carapace și să lupte cu discriminarea, lucru care nu e deloc de neglijat. Ei fac totul voluntar sau „mai rău”, dacă pot scrie așa, pun bani de la ei pentru deplasări, antrenamente, transport etc.

Băieții ăștia faini joacă mâine cu fostele glorii ale Universității Cluj (în frunte cu Neluțu Sabău, și el un om extraordinar pe care mă bucur să-l cunosc). Partida este una caritabilă, se vor strânge bani pentru Campionatul European al Persoanelor cu Diabet, DiaEuro, competiție care pentru prima dată va avea loc în România, chiar la Cluj. E nevoie de 150.000 euro. În iulie vor veni 17 echipe din 17 țări să joace fotbal în sală, iar toți jucătorii au diabet.

Revenind la meciul de mâine, m-aș bucura să le arătăm acestor băieți că suntem alături de ei, că un meci cu miză nu e doar unul în care cineva iese înfrânt și când zboară scaunele și înjurăturile pe stadion. Nu e doar meciul lor, e și meciul nostru, să arătăm că ne pasă. Îi încurajăm?

Meciul este mâine, sâmbătă, 16 mai 2015, ora 17, Sala Sporturilor Horia Demian Cluj. Intrarea este liberă și dacă te lasă inima poți lăsa o donație. De asemenea, donații se pot face și aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s