Cod galben de perle

A început sezonul perlelor. Dacă ieri am scris despre cuvintele pe care aș vrea să nu le mai aud niciodată, azi mi-a căzut în mână în articol cu primele perle de la evaluarea națională, proba de la română. Mereu mă întreb dacă răspunsurile astea sunt pe bune sau le inventează cineva, iar dacă sunt într-adevăr scrise pe foaia de examen, nu cumva acel candidat le scrie cu scopul precis ca ele să ajungă în presă, ca să fie și el…luat în seamă? Poate chiar nu îi pasă de examen și scrie la mișto. Sper asta…

Mi-e greu să cred că există persoane care nu-și dau seama că răspunsuri precum ”Împăratul vroia o fată pentru el, era bătrân dar ca să învieze vroia ceva proaspătnu au cum să le aducă un punctaj bun la test. Sau alta frază similară: ”Îi mai veni inima la loc sugerează că chiar se simţea bine alături de o fetişcană.”

Nici definiția basmului nu e de lepădat: ”Basmul este specia genului liric în care ăsta poetul îşi exprimă sentintimente în mod direct faţă de un pom.”

test

Vorbim și despre cratimă, că tot ne lovim de ea zilnic: ”Cratima – semn de punctuaţie dă muzicalitate versurilor.” și ”Cratima întăreşte foarte mult aceste rânduri ale marelui poet.” Ne amuzăm când le citim, facem mișto, dar vreau să cred (în continuare) că perlele nu sunt scrise pe bune de candidații la testări. Să rămân în basmul meu?

Perlele citate mai sus sunt extrase din Adevărul, iar articolul este disponibil aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s