Străinii de sub umbrela mea

Cum poți să-l uimești pe străinul de lângă tine? Oferă-i ceva. Ceva simplu, total dezinteresat și fără să-ți ceară el. Oferă-i ceva ce crezi că are nevoie: de exemplu un loc sub umbrela ta atunci când plouă. Cum crezi că va reacționa?

umbrella

Am făcut azi un experiment în drum spre serviciu și de la job spre casă. I-am invitat pe doi necunoscuți (o tânără de vreo 15 ani și un domn trecut de 60) să stea sub umbrela mea. Cu adolescenta aveam drum comun, pe domn l-am găsit în stația de autobuz, stație neacoperită. Asta în contextul în care am avut parte de o ploaie mocănească azi la Cluj (cea care începe cândva – nu-ți mai amintești când – și pare că nu se mai termină niciodată). S-au bucurat de parcă le-aș fi oferit o comoară.

E genul de zi în care m-aș cufunda în plapume cu rezerve substanțiale de cacao cu lapte, cu o carte bună și centrala pornită. Aș citi, din când în când m-aș uita pe fereastră și m-aș bucura că nu trebuie să ies.

Sună ceasul. Afară plouă. Deschizi umbrela. Parcă acum plouă și mai tare. E momentul în care te bucuri că a inventat cineva umbrela. Și apoi te bucuri că o ai la tine și că nu i-au sărit încă spițele. După ce îți trec prin minte gândurile astea, vezi pe cineva care nu are umbrelă. Nici glugă sau altceva care să-l protejeze. Și nu pare masochist sau vreun romantic cu iubita de mână. Și te gândești că bietul om nu are noroc azi, cel puțin la partea asta. Nu-l cunoști, habar nu ai cine e. E un om fără umbrelă într-o zi ploioasă.Treci pe lângă el nepăsător sau îl inviți sub umbrela ta? Poate ai un loc liber…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s