Avem ceea ce tolerăm #colectiv

Nu. Nu putem înțelege. Nu avem cum să înțelegem ce simte un tată care își recunoaște fiica de 16 ani după cizmele pe care le purta în acea zi din unicul motiv că altceva nu poate recunoaște din iubita lui fiică. Argumentul că ești părinte nu te poate transpune în papucii lui.

Nu. Nu putem simți ce simt cei care și-au pierdut prieteni, rude sau oameni dragi. Nu avem cum.

Nu avem cum să simțim durerea, revolta, neliniștea și neputința celor care de câteva zile sunt în spital și despre care vorbim toți, iar unii îi cunoaștem. Nu putem să ne punem în pielea celor care se întreabă cum va arăta viața lor de acum înainte. Sau dacă vor mai avea o viață. Putem însă să fim empatici și să încercăm să le înțelegem suferința, să o respectăm în liniște.

Și putem să ne comportăm, măcar în perioada asta, mai puțin ca niște dumnezei, putem comenta mai puțin și putem să îi scutim pe alții de lecțiile pe care noi știm să le predăm ca nimeni altul. Putem să ajutăm, putem să fim discreți, putem să plângem și să ne revoltăm. Și cred că e normal să facem asta.

the day

Putem, chiar și fără să postăm pe Facebook, să aprindem o lumânare, să trimitem un gând bun celor care luptă și celor care nu mai sunt. Și putem să ne dorim să nu mai existe astfel de cazuri de viitor. Și putem ajuta concret, iată cum.

Demisii. Proteste

Premierul Victor Ponta și-a dat azi demisia din funcție. Unii se bucură, alții spun că nu se va rezolva nimic. E adevărat, demisia în sine nu-i va aduce înapoi pe cei morți, nu se vor însănătoși mai repede răniții și nici familiilor lor nu se vor recupera mai repede. Nici măcar nu putem spune că astfel de cazuri nu vor mai exista, acum, după această demisie. Putem spera însă că această corupție generalizată va dispărea dacă arătăm că ne pasă, dacă ieșim în stradă și ne spunem punctul de vedere. Am citit undeva că avem parte de ceea ce tolererăm. Noi am tolerat (toți, și tu, și eu) corupția. Și de ea avem parte la fiecare pas. O mai tolerăm sau nu?

Putem să gândim, nu doar să acționăm, putem să ne gândim și la ceilalți, nu doar la noi înșine. Până la urmă, ceea ce ne dorim să schimbăm ține de fiecare dintre noi. Corupția, tot sistemul acesta, e format din oameni, nu? Oameni ca noi. Ghici cu cine începe schimbarea?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s