Cât de greu poate fi să pornești focul în sobă?

 

 

Am trăit mereu la oraș. Viața la țară am experimentat-o doar ocazional, de regulă atunci când merg la cabană. Și asta nu poți numi viața la țară, nu? În weekend, la teambuildingul JCI Cluj, am încercat să-mi imaginez cum ar arăta viața mea dacă de mâine m-aș muta la țară. Primul cuvânt care mi-a venit în minte a fost…diferită! Diferită de cum arată acum și cu multe provocări.

45 de minute. Atât mi-a luat să aprind focul în sobă azi-dimineață. Prietenii mei dormeau, focul era stins de câteva ore și se făcuse frig. Ionel – proprietarul pensiunii unde era cazați – dormea și el probabil. A început o expediție lungă pentru formarea jarului, potrivirea bucăților de lemn în sobă astfel încât să nu sting focul (nu-i simplu!) și la final contemplarea victoriei. Contemplarea a durat cel mai puțin, atunci mi-am dat și seama că am umplut cabana cu fum. Dar măcar era cald.

Nu mi-am imaginat că e așa de greu (sau eram eu tare somnoroasă/neîndemânatică?) să fac un foc, mereu am crezut că focul în sobă e ceva la îndemâna oricui, chiar și a unui om de la oraș care nu a mai făcut asta vreodată.

De la pornirea centralei termice la încălzirea unei cabane cu lemne e cale lungă. O cale de 45 de minute pentru mine. Cam cât un drum de la serviciu până acasă într-o zi aglomerată. Vestea bună e că am rezistat eroic cele 45 de minute, mi-am amintit regulile de bază, iar pe unele chiar le-am aplicat.  Am trezit-o doar pe una dintre prietenele mele cu încercările mele de a face focul și am consumat jumătate de top de hârtie (noroc că măcar aveam folosită) în încercarea de a face jar.

Fericită că focul trosnește și că nu dă semne să se stingă din nou a 1000-a oară, mă ridic de lângă sobă. Atunci observ fumul din cabană. Încercările mele eșuate au lăsat urme…Chiar și așa, mă urc în patul meu suprapus cu sentimentul lucrului bine făcut.

foc-soba

10 minute mai târziu suna ceasul și prietenii mei trebăluiau prin cabană, făceau bagajele și se pregăteau pentru întoarcerea la Cluj. Chiar dacă nu am beneficiat prea mult de acel foc, cred că l-am apreciat de 10 ori mai mult față de cât apreciez căldura care-mi vine acum din calorifer fără pic de efort.

 

 

2 thoughts on “Cât de greu poate fi să pornești focul în sobă?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s