Despre fake news și dezinformare. Cum identificăm o știre falsă

De câte ori am luat “de bună” o știre falsă? De câte ori am crezut că e reală, dar de fapt era o manipulare grosolană, o informație scoasă din context, o minciună cap-coadă sau un decupaj care transformă o declarație în opusul ei? Cel mai probabil va fi imposibil să ne dăm seama de câte ori ni s-a întâmplat. Mie sigur mi s-a întâmplat. Cel mai recent caz a fost chiar ieri. Așa m-am și hotărât să scriu despre asta.

Așadar, cum facem să NU (mai) cădem în plasa știrilor false?

  • Verificăm sursa. Unde am citit știrea? E o publicație în care ai încredere? De ajutor poate să fie portalul verificasursa.ro, care conține o listă cu câteva “ziare” care propagă în mod constant informații false. Din păcate, nu sunt toate publicațiile false aici, dar e un început.
  • Verificăm informația. Simplul fapt că “apare în presă” nu e o garanție că acea informație e corectă. Depinde și UNDE apare. O găsim în vreo publicație în care avem încredere? Sunt sute, poate chiar mii de website-uri care se autointitulează de știri, dar adevărul…e dincolo de noi. Exact așa cum jurnalistul verifică, teoretic, din cel puțin trei surse, așa ar trebui să facem și noi când găsim o informație într-un loc care nu ne e familiar. Sau o informație despre care avem serioase semne de întrebare. Dacă informația respectivă e importantă (Crește prețul ala curent de mâine) și e doar pe platforme dubioase, sunt toate șansele să fie fake news. Da, există și cazuri în care publicații de prestigiu preiau fake news, dar cazurile sunt, totuși, mai puține.
  • Evităm să distribuim astfel de link-uri dubioase. Aceste portaluri de fake news se hrănesc din accesări făcute chiar de prietenii noștri, cei care văd pe Facebook “articolul” distribuit de noi. Așadar share-urile îi ajută uneori mai mult decât îi încurcă. Chiar dacă semnalezi că e fake. E tare neplăcut să-ți dai seama că ai contribuit la propagarea unei știri false, te face să te simți complice la o infracțiune, când tu, de fapt, distribuiai o știre pe care o considerai reală. Dar nu era nici măcar aproape de adevăr.
  • Nu plătim publicitate pe portaluri cu știri false. Asta ar trebui să fie de la sine înțeles, dar la câte am văzut, pare că nu e.
  • Nu tot ce auzim e real. O înregistrare video poate și ea să fie falsă. Da, aici tindem să cădem de cele mai multe ori în plasă. “Păi cum să fie fake news, l-am auzit eu pe X cum a zis și ce a spus, el era!” Da, probabil că el era, însă decupajul video și scoaterea din context pot, împreună, să transforme extrem de mult conținutul. Uneori chiar complet. Și da, se fac astfel de mârșăvii, pe care apoi e așa de greu să le mai explici! De cele mai multe ori se pleacă de la o informație reală, iar de acolo se brodează…muult.

Ce publicații citim? De unde ne informăm? Cât credem din tot ce citim? Cât de selectivi suntem? Cât de mult research facem înainte să distribuim o informație? Astea sunt întrebări la care ne răspundem, fiecare dintre noi în parte, în funcție de moment și context. Important e să nu uităm că există o șansă ca informațiile care ajung la noi să nu fie mereu reale. Tot mai mari șanse.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s