Scrisoarea unui pieton către șoferi

Dragi șoferi,

Vă rog să aveți milă și respect față de noi, cei care suntem, mai des sau mai rar, în postura de pietoni.

Șoferul, pietonul și balta

Atunci când plouă sau pe marginea carosabilului sunt bălți cât niște adevărate lacuri în miniatură nu accelerați fix când treceți prin dreptul nostru. Mai ales dacă sunteți la un pas de noi, iar trotuarul e îngust.

Voi suferiți când aveți mașina murdară, imaginați-vă ce simțim noi când gustul de apă cu noroi ne intră și-n gură, și-n nas, și-n…cap, să zicem. Sau când ajungem la o întâlnire și arătăm de parcă am fi participat la o probă de luptă în noroi.

Am aprecia tare mult dacă, în goana voastră zilnică, ați reduce viteza, măcar un pic, în astfel de condiții.

Pseudo-cedarea de prioritate la trecerea de pietoni

Când trecem strada legal pe la trecerea de pietoni, nu intrați cu botul mașinii până în inima noastră (a se citi: până la jumătatea zebrei). Lăsați-ne spațiu măcar cât să trecem fără să ne simțim stingheriți.

Da, știm că vă grăbiți, observăm asta zilnic, dar măcar atunci când vreți să ne lăsați să trecem, faceți-o pe bune.

Mașina care iubește trotuarul. Pe tot

Observ că mulți șoferi iubesc trotuarul la fel de mult precum șoseaua. Unii chiar mai mult. Așa se face că multe mașini sunt mai des pe trotuare decât pe carosabil. Știu că nu sunt locuri de parcare suficiente și, chiar dacă ar exista, tot v-ați cocoța.

Dacă decideți să parcați pe trotuar asigurați-vă că măcar avem pe unde trece. Asta ca să nu fim nevoiți să circulăm pe șosea (deci pe spațiul vostru) atunci când ne plimbăm copiii cu căruciorul. E periculos și vă mai îngreunăm și vouă trecerea.

Apropo, v-aș recomanda să “conduceți” un cărucior pe străzile din Cluj. Două ore, nu mai mult, Mai ales în cartiere e jale din punctul ăsta de vedere. Ajungem să circulăm mai mult pe șosea decât pe trotuar. Pentru că trotuarul e tot al vostru.

parcare

Foto: Azi, la ora 17.40, în Cluj. Cartier Gheorgheni. 

Dragi șoferi, sunteți mai mari, mai rapizi și mai puternici decât noi, pietonii. Nu ne luptăm aici, e clar cine e mai tare. Tocmai de aceea vă rog să fiți (mai) responsabili.

Un simplu gest de-al vostru ne poate face mult rău. Sau pur și simplu ne poate strica o zi…și-așa destul de încărcată, ca să nu zic altfel.

Cu cât veți fi voi mai responsabili, cu-atât vă faceți și vouă, indirect, un bine. Dacă pe mine mă stropiți azi din cap până-n picioare și nu am cum să circul din cauza mașinilor voastre de pe trotuar, mâine nu o să mai merg pe jos, ci o să iau taxiul sau mașina. Și oare cine o să stea și mai mult blocat în trafic din cauza asta? Tot voi. Și noi.

Așa că vă rog, respectați-ne și pe noi. Vă facem un bine că mergem pe jos, credeți-mă. Mersul pe jos face piciorul frumos, așa-i? 🙂

Ne vedem mâine, pe străzi,

Un pieton care crede și speră că se poate și altfel

PS: Știu că nici noi, pietonii, nu suntem perfecți. Departe de mine gândul ăsta. Stăm prea des cu ochii în telefon în loc să ne uităm pe unde umblăm, sărim uneori pe trecerea de pietoni de zici că suntem capre negre în căutare de hrană, iar când vă grăbiți suntem mai lenți decât un melc leneș din Ardeal.

Scuzee. 🙂

2 thoughts on “Scrisoarea unui pieton către șoferi

  1. Chevalrapunzel says:

    Multe lucruri faine spuse aici. Aș mai adăuga și pietonii care gonesc pe șosele și trec chiar și atunci când pietonilor se face verde. Și de asemenea articolul mi-a amintit o fază din Cluj când se lucra la semafoare la trecerea de pe Memorandumului când nu erau semafoare și nici polițist. Trecusem de jumătatea șoselei către cealaltă parte și am auzit cum se ambalează motorul mașinii din fața mea de aceea am știut să mă opresc că altfel zburam pe aripi de vânt ca acest polițist care era în timpul serviciului.

    https://www.antena3.ro/actualitate/locale/imagini-socante-in-oradea-politist-rutier-lovit-in-plin-de-o-masina-in-timp-ce-dirija-circulatia-510037.html

    • Da, ar mai fi multe de scris pe tema asta, dar am făcut un efort să le menționez, în faza asta, doar pe cele mai nasoale, pe care le întâlnesc prea des. Foarte bune completările. Mulțumesc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s