25 de lucruri pe care le-am învățat în primele 5 luni de când sunt mamă

Am citit azi o știre care spune că azi e Ziua Mamei. Da, e adevărat, avem sărbători cu tona, dar chiar cred că mamele merită o zi a lor. Și o statuie, dar asta e altă poveste. :))

Sunt mamă de 5 luni și jumătate. Mai exact, din 14 noiembrie 2018. La ora 12:44 a venit pe lume Maria. Un pic înainte de termen și cu oareșce complicații, dar cu bine și sănătoasă.

Azi, de Ziua Mamei, am enumerat, în timp ce o culcam pe Maria, lucrurile pe care le-am învățat în astea 5 luni și jumătate. Și-am zis că le scriu aici. Poate o să le citească și ea într-o zi.

Jemima Miclaus (325 of 383)

Deci, iată ce (cred că) am învățat în 5 luni și jumătate de când sunt mamă. Ordinea e pur întâmplătoare.

 1. Am învățat să mă adaptez. La timpul ei, la somnul ei, la nevoile ei. Tot timpul. 24h/24.
 2. Am învățat să iau lucrurile așa cum vin. Adică să nu le planific excesiv, că oricum nu ies așa cum mi-am planificat.
 3. Am învățat să nu mă agit la fiecare bubiță, nas înfundat sau urlet apărut din senin.
 4. Învăț (încă) să nu mă grăbesc. Să iau lucrurile în ritmul lor. Un ritm mult mai lent decât m-aș fi așteptat, dar uneori foarte plin de “evenimente”.
 5. Am învățat să am răbdare. Cu mine (mai ales) și cu ea. Da, o masă a Mariei poate dura 30 minute, o oră sau chiar mai mult, zici că e festin de Crăciun în fiecare zi. :))
 6. Am învățat că nu sunt niciodată 100% pregătită. Dar te profesionalizezi la locul de muncă. Pentru un copil, pentru o experiență așa de diferită, profundă, intensă. Cel puțin la mine așa a fost. Am mers la cursul Lamaze la Cuib am citit cărți bune din domeniu, dar când a apărut micuța ființă, parcă s-a șters jumătate din informația acumulată. Au ajutat enooorm informațiile și sunt recunoscătoare pentru ele, dar mă așteptam să fie mult mai ușor.
 7. Lucrurile nu merg de la sine. Apar bug-uri unde te aștepți mai puțin. Alăptarea nu-i cea mai mare plăcere din lume (cel puțin aici a fost cu chin, nervi, lacrimi și durere), apar destul de frecvent probleme de sănătate (la mamă sau la bebeluș) care te pot destabiliza complet.
 8. Depresia postnatală există și poată să le lovească și pe cele mai optimiste și vesele femei din lume.
 9. Timpul devine tot mai relativ. Ai zice că vei avea timp de multe chestii (studiile arată că un bebeluș doarme vreo 18 ore pe zi, deci…cât poți tu ca mamă să dormi?). Nu știu cine a făcut studiile astea, dar nu prea bat cu realitatea (mea).
 10. Înveți că poți trăi și fără somn. Greu și irascibilă, dar poți. Apoi înveți despre rutina somnului și faci tot soiul de încercări în speranța că micul gomboțel va dormi mai mult de 1-2-3 ore legate. Eu am încercat Bowen și a funcționat bine.
 11. Învăț că trebuie să-mi scot din vocabular propoziția  “Da, cobor în 5 minute”. Nu mai funcționează.
 12. Am învățat că un om mic are nevoie mereu de bagaje mari. Foarte mari. Mai ales în excursii sau deplasări mai lungi de o zi.
 13. Am învățat să schimb scutece cu o mână, să fac checklist-uri ca să nu uit acasă tona de lucruri pe care e bine să le am la îndemână.
 14. Am învățat să o includ pe Maria în activitățile mele. Ex: atât cât se poate să fac sport (cu ea sau lângă ea), merg la întâlniri, evenimente. Evident că uneori trebuie să ratez headliner-ul, dar asta e.
 15. Am învățat să mă joc mai mult, să-i cânt aproape nonstop, să văd lumea prin ochii ei de omuleț care trăiește acum primele experiențe.
 16. Am învățat să mă bucur cu ea de micile realizări. Și să fiu recunoscătoare că-i sunt mamă.
 17. Am învățat că e ok să greșesc, să bâjbâi, să nu știu ce trebuie să fac într-o anumită situație.
 18. Am învățat să am încredere în intuiție și să merg pe mâna ei (uneori).
 19. Am învățat time management. Am mai mare grijă ca niciodată de timpul meu: cu cine îl petrec, unde, câtă bucurie îmi aduce acel om/eveniment și încerc să combin activitățile pe cât posibil. Rar mai “pierd timpul”.
 20. Am învățat că pot și după ce am zis nu mai pooot. Și cred că habar nu avem cât de mult putem de fapt.
 21. Am învățat să fac mai puțin zgomot și să umblu pe vârfuri.
 22. Am învățat să nu mă mai stresez. Nu-mi iese chiar tot timpul, dar fac progrese.
 23. Am învățat să îmi apreciez mai mult mama. Dar și pe alte mame. Da, văzusem și eu texte care ziceau că meseria de mamă e cea mai grea din lume, dar parcă nu am crezut niciodată că e AȘA de solicitantă, consumatoare și stresantă.
 24. Am învățat că totul e diferit acum. Că viața mea e alta și că nu va mai fi niciodată la fel. Cu plusuri și minusuri. Acum sunt mamă, iar primul gând e mereu la ea, la binele ei, no matter what.
 25. Am învățat că aș face orice ca să-i fie ei bine.

Mă opresc aici pentru că tocmai s-a trezit Maria.

Dacă ai idei interesante sau experiențe pe tema asta care merită împărtășite, lasă un comentariu aici. M-aș bucura să aflu și alte idei.

UPDATE: La cererea publicului, articolul a fost postat și în Republica. Mulțumesc!

2 thoughts on “25 de lucruri pe care le-am învățat în primele 5 luni de când sunt mamă

 1. Andreea says:

  Actuale și pentru mămici cu copil/copii de 6/8 ani. Cel mai greu pentru mine (încă) … Răbdare și adaptare …..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s